Noul Microsoft Windows 10 in Cloud

Microsoft a lansat Windows 10, ca o ultima componenta a strategiei sale de cloud – “Windows as a Service”. Windows 10 este un Sistem de operare care unifica experienta de lucru pe PC (desktop/ laptop), tableta si smartphone.

Dar ce aduce Windows 10 de fapt? In afara ca este un upgrade GRATUIT de la Windows 7, 8 si 8.1 (in primul an), include un browser nou – Edge, asistentul personal imbunatatit – Cortana, o versiune proprie de Office, mai multa securitate, Virtual Desktops, integrare Xbox si HoloLens…

Desi preia si unele caracteristici din versiunile vechi, Windows 10 se utilizeaza diferit si este conceptual diferit. Este foarte invaziv si incearca sa aiba acces (ca DEFAULT) la toate informatiile personale care pot fi obtinute… prin toate aplicatiile si modalitatile.

Windows 10 se UPDATEAZA automat din cloud si NU vei putea opri asta, daca esti un utilizator individual. Din punct de vedere securitate este poate un castig, dar de acum nu vei mai avea controlul device-ului tau. Windows 10 Enterprise da totusi posibilitatea administratorilor IT sa amane update-uri pe termen nedefinit.

Da, probabil ca Windows 10 va fi un succes in zona companiilor (in special mari si foarte mari) pentru ca este alegerea logica si solutia facila (probabil singura…).

Referitor la telefoane inteligente, Microsoft se va focaliza pe un “portofoliu eficient” de device-uri (Lumia) care vor viza in principal clientii companii. Asta dupa ce s-a renuntat pe rand la Surface si la noua divizie de device-uri cumparata de la Nokia.

Microsoft pare sa fi renuntat la lupta pentru utilizatorii individuali care prefera Android si iOS si prefera sa-si concentreze eforturile pe zona de companii, unde este leader. Faptul ca a facut disponibile aplicatiile Office 365 pe device-urile Android si iOS, dar si pe PC-uri, pare sa fie suficient pentru ei acum.

Mai jos, statisticile referitoare la Sistemele de Operare utilizate in Romania.

StatCounter-os-RO-monthly-201408-201507

StatCounter-os-RO-monthly-201408-201507 (2)

StatCounter-os-RO-monthly-201408-201507 (1)