Zi cheie pentru cloud si Microsoft pe 9-Sep

Incepand cu 2013, Microsoft este intr-un proces cu Guvernul american prin care i se cere sa puna la dispozitia judecatorilor (pe baza unui mandat emis) date dintr-un cont de email (Hotmail) care este gazduit in centrul de date din Dublin, Irlanda.

Cazul a evoluat foarte mult de atunci si a ajuns la Curtea Suprema, deoarece o infrangere ar insemna (pentru Microsoft si alte companii americane) o deteriorare semnificativa a potentialului de business in Europa.

Argumentatia pentru apelul facut de Microsoft este planificata pe 9 septembrie. Un refuz de a primi apelul la Curtea Suprema sau o decizie impotriva Microsoft vor insemna ca TOATE DATELE CLIENTILOR DIN AFARA SUA pot fi solicitate/ controlate de catre entitati guvernamentale din SUA.

Deoarece toate datele asociate Hotmail, Office 365, Dynamics, Azure, sunt gazduite in centre de date Microsoft, este foarte probabil ca INCREDEREA in solutiile Microsoft (dar si Google, Apple, etc) sa scada dramatic. Din cauza latentei, pentru accesarea rapida a datelor, furnizorii globali de servicii cloud folosesc retele de centre de date in mai multe tari iar utilizatorii dintr-o tara sunt deserviti de centrul de date cel mai apropiat.

De exemplu, datele utilizatorilor din Romania sunt gazduite in UNGARIA.

Problema este ca nu exista o solutie alternativa VIABILA pentru Microsoft Office in acest moment, cel putin pentru zona de intreprinderi mari si foarte mari.