Google se alatura Open Compute Project (OCP), o initiativa Facebook

Google anunta pe unul dintre blogurile sale oficiale ca va intra in Open Compute Project (OCP) ca membru Platinum si ca va sustine definirea si standardizarea infrastructurii IT “open”.

OCP a fost initiat in 2011 si reuneste deja peste 90 de membrii/ parteneri, cei mai importanti fiind:

– AT&T, DT, Ericsson, Intel, Microsoft, Rackspace, Goldman Sachs, Fidelity Investments – Platinum

– Canonical, Cisco, EE (acum parte a BT), Equinix, HP Enterprise, Lenovo si Nokia – Gold

-Samsung, Radisys, Bank of America – Silver.

Google a anuntat ca prima contributie la proiect se va concentra pe o noua specificatie de rack care include distribuirea alimentarii de 48V si care va permite ca rackurile OCP sa fie folosite in propriile centre de date.

Scopul OCP este sa fie pentru hardware, ceea ce este Linux sau Android pentru software – gratis si deschis/ “open source”. Beneficiul principal este creativitatea si efortul comun, care permit o colaborare fara presiunea proprietatii intelectuale si progrese notabile si rapide in domeniul serverelor, storage-ului si a retelelor.

Realizarile remarcabile ale OCP sunt asociate utilizarii de hardware “open” in centrele de date ale Facebook (economii estimate la 2 MILIARDE $)  si Microsoft (economii semnificative si implicare puternica in definirea acestora).

Implicarea Google urmeaza celei a HP, cu aproape 1 an in urma, si pune presiune suplimentara pe companii traditionale, ca Cisco. In martie 2015, HP a ales sa devina unul dintre fabricantii de servere OCP, implicand si partenerul sau chinez, Foxconn.

Surse: Google Cloud Platform Blog; Open Compute Project