Dropbox renunta la infrastructura Amazon pentru un cloud privat propriu

Akhil Gupta, VP Engineering, Infrastructure la Dropbox a anuntat pe blogul companiei O MISCARE IMPRESIONANTA, relevanta pentru evolutia cloud computingului: trecerea Dropbox de pe solutia de CLOUD PUBLIC a Amazon pe o solutie de CLOUD PRIVAT proprie. Practic, 90% din datele utilizatorilor Dropbox sunt acum pe infrastructura proprie.

Datele stocate de utilizatori prin Dropbox au crescut de 12 ori in ultimii 4 ani… pana la 500 de PETABYTE de date. Acest volum impresionant include 2 tipuri de date: date ale utilizatorilor (continut), care erau stocate in cloudul Amazon/ AWS, respectiv metadate (asociate fisierelor si utilizatorilor), stocate in centre de date, pe echipamente gestionate de Dropbox.

Incepand din 27.02.2015, Dropbox a inceput sa stocheze toate datele utilizatorilor exclusiv in cloudul propriu, iar pe 07.10.2015 a fost atinsa tinta ca 90% din tot volumul de date sa fie gazduit pe aceasta infrastructura.

De ce este revolutionar? Pentru ca vorbim de peste 500 MILIOANE de utilizatori si de 500 de PETABYTE de date (adica 500,000,000,000,000,000)…  iar transferul datelor din cloudul Amazon s-a facut fara intreruperi ale serviciului sau pierderi de date. Scara acestei migrari este IMPRESIONANTA!

Conform reprezentantului Dropbox, Performanta a fost principala motivatie a acestei decizii. Parteneriatul cu Amazon va continua la nivel global, Akhil Gupta indicand folosirea centrului de date din Germania pentru utilizatori business din Europa.

Sursa: Dropbox blog