Dell isi asigura viitorul in cloud prin achizitia EMC

Preluarea de 67 miliarde $ se va finaliza in intervalul mai-octombrie 2016 si este deja aprobata de Bordul de Directori EMC, care va sustine acordul in fata actionarilor. Unul dintre actionarii principali ai EMC este chiar fondul Elliott Management care este favorabil unei transformari si reorganizari semnificative. De partea cealalta, Dell este sprijinit in continuare de Temasek Holdings (Singapore) si Silver Lake Partners.

Tranzactia va crea cea mai mare companie privata de tehnologie, acoperind o gama larga de produse si servicii – PC-uri, servere, storage, virtualizare, centre de date, cloud hibrid, etc – si avand acces la un numar si mai semnificativ de mari companii. Prin aceasta achizitie strategica, Dell cumpara nu doar EMC, dar si VMware, Virtustream, Pivotal, VCE, RSA, ca sa le numesc doar pe cele importante. Noile oportunitati sunt imense dar este mult de lucru in alinierea si definirea portofoliului comun. Este deasemenea un moment foarte sensibil in privinta comunicarii – doar anuntarea unei apropieri intre VMware si Virtustream, o companie in plina expansiune care face investitii semnificative, a dus la scaderea actiunilor VMware cu peste 30% in decurs de doar o luna.

Conform Wall Street Journal, veniturile Dell in 2014 au fost de aproximativ 27.3 miliarde $ din vanzari de PC-uri si 8.9 miliarde $ din vanzari de servere. In acest timp, EMC a obtinut 16.5 miliarde $ prin divizia EMC Infrastructure, 6 miliarde $ prin VMware, 1 miliard $ prin RSA Security si inca 230 milioane $ prin Pivotal Software.

Dell continua o lupta dura cu Lenovo si HP in zonele de PC-uri si servere, fiind asteptat ca nivelul de profitabilitate sa scada din ce in ce mai mult. Tocmai de aceea, pentru Dell are sens preluarea unei companii lider in zona de cloud si virtualizare, in plina dezvoltare.