Microsoft anunta servicii cloud din centre de date ale DT

Satya Nadella, CEO Microsoft, a anuntat azi la Berlin acordul ca Deutsche Telekom (prin T-Systems) sa fie “German Data Trustee” pentru Microsoft Cloud in Germania. Serviciile Azure, Office 365 si Dynamics CRM Online vor fi oferite din 2 centre de date din Germania (in Magdeburg si Frankfurt) incepand cu a 2-a jumatate a lui 2016, iar T-Systems VA CONTROLA ACCESUL LA DATELE CLIENTILOR. Datele vor fi stocate EXCLUSIV in Germania.

Comunicatul Microsoft mentioneaza ca cele 2 centre de date “utilizeaza aceleasi tehnologii si ofera acelasi nivel de serviciu si standarde de siguranta ca si oferta globala Microsoft Cloud”.

DT va controla/ gestiona accesul la infrastructura care gazduieste datele si va oferi conectivitatea pentru ambele centre de date, iar Microsoft le va gestiona din punct de vedere operational, in conformitate cu propriile standarde de operare si securitate. Practic, este un model de “managed service”, similar cu cel prin care furnizori de servicii (Ericsson, Huawei) gestioneaza din punct de vedere operational retelele mobile sau fixe ale unor operatori (DT, Orange).

Centrele de date apartin T-Systems si NU Microsoft… acesta este detaliul esential al parteneriatului.

CM-detail-msft-dt

In cele 2 locatii exista centre de date imense ale T-Systems, cel din Magdeburg fiind echipat in 2014 pentru a fi similar si a functiona in tandem cu ultimul centru de date construit de T-Systems intr-o zona apropiata (Biere). Centrul de date din Biere a fost deschis pe 3 iulie 2014 si este cel mai mare din Germania (39,600 mp), iar prin functionarea in paralel cu cel din Magdeburg, disponibilitatea este de 99.999%.

.

Aceasta miscare rezolva majoritatea problemelor privind protectia datelor – cu Autoritatile Germane si Europene, dar si in privinta cerintelor clientilor guvernamentali si business. Deoarece centrul de date nu este al Microsoft, compania nu mai poate fi obligata sa puna datele clientilor la dispozitia guvernului SUA. Germania a fost printre cele mai puternice voci care sustineau necesitatea unui Cloud national, dar si la nivel European.

Acesta este un moment istoric in privinta protectiei datelor personale, prin care operatorii preiau controlul acestui subiect deosebit de sensibil, la nivelul UE cel putin. Impactul va fi rapid si foarte puternic:

In primul rand, Microsoft nu va mai construi centre de date in Europa si va utiliza centrele de date ale operatorilor (cu care va incheia parteneriate); acest lucru este avantajos pentru toti: Microsoft isi reduce cheltuielile, iar operatorii vor avea venituri mai mari, deoarece costurile vor fi transferate clientilor.

Putem intelege mai bine si decizia Microsoft de a reduce planurile de OneDrive, desi decizia a parut sa vina intr-un moment foarte nepotrivit si a generat multa nemultumire, mai ales in SUA. In noul concept, operatorii nu ar fi putut oferi storage cu planuri atat de generoase ca Microsoft.

Modelul de Data Trustee se va generaliza in Europa si Microsoft va incheia astfel de parteneriate cu toti operatorii mari. Clientii europeni au oricum mai multa incredere in operatori decat Microsoft.

Presiunea pe competitori este imensa, iar acestia vor trebui sa reactioneze foarte repede – pe de o parte Google si Amazon, pe de cealalta parte Orange, Vodafone si Telefonica.

Razvan Iovan

RoCloud