C.E. atribuie contracte cloud majore catre BT

Comisia Europeana a anuntat castigatorii pentru Cloud I framework, cu o valoare de 34.5 M Euro. Interesant, castigatorul principal este BT. In contextul discutiilor despre ramanerea Marii Britanii in UE, se pune problema daca aceasta achizitie nu este o plata in avans pentru a atrage companii mari in tabara pro-UE.

Fie ramanerea Marii Britanii in UE e “aproape” sigura, fie cineva nu prea a luat in serios faptul toate datele institutiilor europene ar putea ramane peste 1 an in gestionarea unui operator dintr-o tara non-UE… Nu vreau sa ma gandesc la toate reglementarile de securitate si protectia datelor care ar putea fi considerate incalcate la acel moment si la contracte suplimentare pentru a asigura transferul datelor la alt operator/ in alte centre de date.

In apararea contractului, se poate spune ca BT ofera servicii catre CE de peste 10 ani si este furnizorul favorit. Alte 2 contractele obtinute in 2015 sunt pentru servicii de voce pentru 21 de institutii europene (pentru 7 ani/ 15.2 M Euro) si pentru acces la Internet pentru toate institutiile europene (pentru 5 ani/ 55.7 M Euro).

Cele 3 loturi din 2016 includ:

1. IaaS privat = 10.2 M Euro, castigat de BT

2. IaaS public = 13.9 M Euro, castigat de BT, IBM Belgia, Accenture, Cloud Team Alliance si Atos

3. PaaS public = 10.3 M Euro, castigat de Telecom Italia, Accenture, Atos Belgia si IBM Belgia.

Ulterior alegerii castigatorilor, Comisia Europeana a indicat ca finalizarea procesului va permite implementarea unui prim set de servicii IT chiar in cursul acestui an. Contractele aferente Cloud I framework pot dura maxim 4 ani.

BT a castigat 2 noi contracte care includ servicii cloud privat si public pentru 52 de institutii europene si agentii, printre care Parlamentul European, Consiliul European si Agentia de Aparare Europeana. BT va implementa serviciile cloud private si va deveni unul dintre cei 5 competitori pentru a oferi proiectele de cloud public.

BT Cloud Compute , solutia IaaS a operatorului a fost definita in-house, in centrul de cercetare, in colaborare cu Cisco si Citrix. Serviciul este oferit din 45 de centre de date, permitand customizari specifice functie de tara.